Monday, February 05, 2007

Yoğun İstek Üzerine Yeniden Yayınlıyoruz!




İktisadın Güler Yüzü

İktisada Giriş Dersi Almayanlar Okuyamaz!...
Sabahın taze ve daha yorulmamış canlı dakikalarında yataktan zihnimizin sakin olduğu şekilde kalkmak kadar rasyonel bir davranış olamaz. Güneşten önce gözlerini açıp, güneşi selamlayarak, uyumanın marjinal faydasını eksiye düşürmeyecek kadar akılcı davranmalı bir insan. Uyku ve rüyalarla bize sarılan rehavetin toplam faydası maksimum olduğunda, sıçramak gerekir, yatağın soluklarımızı yutan yumuşaklığından.
Mikro iktisat kuralları çerçevesinin dışına çıkıp, sabaha kadar“pıleysteyşın”/”mesene” karşısında nöbet tutmanın fayda maksimizasyonuyla alakasını kim kurabilir ki? Böyle bir eylemin yularında esir olmuş bir ekonomik birimin tüketici dengesine ulaşma gibi bir gayesi olabilirmi? Hayata geliş amacımız olan, televizyon karşısında kumanda düğmelerine ilan-ı aşk etmek ameliyesini nisyanına(unutkanlığına) feda eden bireye kim normatif iktisadın refah gayesini anlatabilir ki?
Dizilere olan talebin yatay eksene dik hale geldiği bir evde, ortak finansal kararlar alan hanehalkını TV talep esnekliklerinin tam inelastik olduğu konusunda kim uyarabilir ki? Gelir esnekliğinin negatif olmasını unutup, makarna ve hazır çorbanın enfes tadı eşliğinde, sabaha kadar çapraz talep esnekliği negatif olan aşklar hayal etmek kadar bir öğrenciye gına getiren başka ne olabilirki? Ya 14 Şubat’ta şehir değiştirip, sevgilisine kavuşma heyecanıyla yanıp tutuşurken, iktisat bilimine “hatun etkisi” diye bir kavram kazandırdığından bihaber olanlara ne demeli? Kuş gribine rağmen, beyaz ete olan talep eğrisini sola kaydırmayacak kadar diğer değişkenler sabittir varsayımına gönül verebilenlere helal olsun!
Hele, her gece uyumamanın öğleden önceki derslere gidememek gibi bir fırsat maliyeti olduğunu unutacak kadar şiddeti artan ihtiyaçlara örnek oluşturmak gibisi yok. TV kanallarını mağdur etmemek için taban izleme saati belirleyenlerin hali perişan. Ama bununla beraber kısa dönemde azalan marjinal verimler kanununun işleyebileceğini öngörüp eve sekizinci kişiyi almayacak kadar uyanık. Her dersin hocasına diğer dersleri çalıştıklarından dolayı oderse çalışamadıklarını bıkıp usanmadan anlatacak kadar uzun dönemde ölçeğe göre artan verimle çalışan çeneye sahip olanları. Sahi kim bunlar?
Ey bu yazıyı okuyup kendini biçare gibi gören e-okur, sakın bu sen olmayasın! Bilesin ki, konuşmak ucuzdur, çünkü arzı talebinden daha fazladır. Anla ki, artık harekete geçme zamanı. Sen, sen ol, bundan sonra yeni bir beyaz sayfa aç! TV izlemeye karşı esneklik değeri birden çok büyük, ders çalışmaya başlayıp bırakamama konusunda esneklik değeri birden küçük bir talep eğrisi.
SONSÖZ
Kendini kandırmanın fırsat maliyetini bütünüyle idrak etmemiş bir ekonomik birim, başarı merdivenlerini tam anlamıyla tırmanamaz!... (İlke Dersanesi İktisat Hocası)

Bu yazıyla ilgili yorumlar ;

İktisatçısın dediler,
Marjinal Fayda Vermediler,
Arz Talebin ustasıyım,
İktisadın Hastasıyım (Volkan Angay, Alanya)
Bence sız iktisat yerine edebiyat bölümü okumalıymışsınız:) ama bir iktisatcı olarak ta harıka yazılılarınız türkceye hakım olmanızda hayret uyandırıcı ve de mükemmel (en azından benden daha iyi kullanıyorsunuz:) basarılarınızın devamını canı gönülden dilerim hayatta hep basarılı ve de mutlu olmanız dileğiyle... (Vedat Ateş, Edirne)

1 comment:

Anonymous said...

iktisat kıtlık bilimidir yalnız insanın ihtiyaçları karşılama açısın dan son derce güvenilir bir bilim olduğu iktisatlı yaşamanın ne kadar çok gerkli olduğunu bildirdiği için çok mükemmel bir bilimdir