Wednesday, November 07, 2007

Kıtaplar.. Kıtaplar... Kitaplar...


Küreselleşme (Büyük Hayal Kırıklığı) [Globalization and Its Discontents]
Joseph E. Stiglitz 2001 Nobel Ekonomi Ödülü, Plan B , 4.baskı


Stiglitz, yaşadıklarını yazmış. Daha doğru bir ifadeyle bilimsel gerçeklerle hayatın gerçeklerini birleştirmiş. İktisadın kompleks ve matematiksel modellerinden çıkmış, hayatın içine, insanların içine girebilmiş. Bu kitap, diğer iktisatçıları teoriden pratiğe davet eden bir çağrı denemesi olmuş. Kitabı “Bana duyarlı olmayı ve sorgulamayı öğreten annemle babama.....” diye başlıyor. Bu bile, onun duygusallığına işaret eden önemli bir kanıt.

“IMF bir kamu kuruluşudur, dünya çapında vergi mükelleflerinin ödediği paralarla kurulmuştur.” (33). IMF için, “Keynes, çocuğunun ne hale geldiğini görseydi mezarında ters dönerdi” (34) gibi güzel ve reel cümlelere rastlamak mümkün. Kitabın dili ve çevrisi harika, çok akıcı, aynen heyecanlı bir roman gibi. Basit konularla ilgili açıklamalar var. “IMF ve DB, hizmet verdiği ülkelerin temsilcisi değildir!”...

(56) “IMF, ABD ekonomisi hakkında sınırlı bilgiye sahip ve ABD’ye yalnış politika önerileri sunuyor. FED yetkilileri IMF’yi iplemiyorlar bile” mealinde bir şey söyleniyor.

(56) IMF düzenli olarak eleman aldığı bazı üniversitelerde, temel müfredattaki modeller işsizliğin hiç olmadığı modellerdir” Sanırım Stiglitz, işsizliğin eğitimini görmemiş, bir ekonomist nerden anlasın Türkiye’de işsizlik sorunu olduğu gibi bir şey kastetmek istemiş : ): ) : ) Cevap bulacağınız başka sorular :
1. Yeşil alan yatırımları ne demekdir? (yeni bahçeler demek değil : )
2. Şeytani bir “ticaret dengesi” yaklaşımı nedir?
3. Rusya’yı kim mahvetti?
4. Liberalleştirme ne zaman işe yarar?
5. “Çirkin borçlar” ne demekdir?
6. ABD devletinin en gizli kuruluşu hangisidir? (CIA ve FBI değilmiş: )

No comments: