Wednesday, November 07, 2007

Kitaplar...

Evlilik Psikolojisi Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Öncesi ve Sonrasıyla Evlilik, 2.Baskı, Timaş Yayınları, İstanbul 2006

Böyle bir kitap ismi görüncei benimle ilgili evlilik fikirleri aklınza gelebilir. Aklıma evlilik fikri geldiğine dair fikirlere sahip olmakta serbestsiniz. Ama şimdilik icraat yok : ). Sadece Nevzat Tarhan’ın önemli tespitleri var sizlerle paylaşmak istiyorum:

21: Kişiler, beklentileri ve amaçlarının %70-80 bir birine uyduğunu, bir birlerini tanıma konusunda da yeterli bilgi sahibi olduklarını düşünüyorlarsa evlilik kararı alabilirler.

25. Evlilikte önemli olan kişilerin biyolojik değil, psikolojik yaşlarıdır. Normal durumlarda yaş farkı en fazla 4-5 olmalıdır.
57: Bütün duygular, üç ana duygumuz olan korku, sevgi ve güvenin çeşitli oranlarda kendi aralarında karışımından ortaya çıkar.
82-83: İletişimde erkeği sonuç, kadını ise süreç ilgilendirir. Sorun çözülmeyecekse bile, rahat rahat konuşabilmek kadının psikolojik ihtiyacının karşılanmasını sağlar.
84: Süreki “keşke” diyen bir insanın ruh sağlığının bozulmaması mümkün değildir. Bu kelime, insanın psikolojik enerjisini geçmişe dağıtarak boşa harcamasına neden olur.
86: Eşler “Ne yaparsam, sevgiyi arttırırım?” sorusunun cevabını, ne kadar çok düşünürlerse pişmanlıktan o kadar uzaklaşır, evliliği yoluna sokmaya yaklaşırlar.

Kişisel fikrim, düşüncem, uyarım: Tüm bu düşünceleri flörtte uygularsanız, tam tersi sonuç elde edebilirsiniz. Bilginiz olsun!....

142: Couvade Sendromu: Baba adaylarında aş erme, mide bulantısı, baş dönmesi, bacak ve belde ağrılar, yorgunluk hissi gibi belirtiler görünebilir. (Oran sanırım %10 – 65 di.) İşte bu ilginç bir bilgiydi benim için : ) : )

122: Öfke insanın içindeki vahşi köpek gibidir. Onu eğitirseniz, o size bekçilik, koruyuculuk yapar. Ama eğitmezseniz kendinize de zarar verir. Öfke erkeklerde kalp krizini özellikle üç kat arttırmaktadır. (Bu kitaptan öğrendiğim en harika bilgi)

141: Anne adaylarının yaşadığı en önemli problemlerden biri de aşırı unutkanlıktır.

4 comments:

Anonymous said...

ne zaman icraat olacak merakla bekliyoruz:):):):):)21.maddeyi dikkate alın ve uygulayın bence:):):):):):):)

frd:):):)

Anonymous said...

Bencede biran önce icraat adımları atsanız iyi olur. ee nede olsa yaş kemale erdi.Sizin yaşınızda bekar kalmadı.Yakında öğrencilerinizin eVlilik haberlerinide alırsınız:) SAYGILARIMLA...

Anonymous said...

Süreki “keşke” diyen bir insanın ruh sağlığının bozulmaması mümkün değildir. Bu kelime, insanın psikolojik enerjisini geçmişe dağıtarak boşa harcamasına neden olur.

bu madde iyi de hayatımızdan keşkeleri nasıl çıkartacağız bu mümkün mü ???

Önder Yenilmez said...

3. anonim yorumcuya cevap :)

sahsi kanaatim ve acizane dusuncem:

eger insan enerjisini gecmisteki keskelerle, gelecekteki belirsizlikler arasinda paylastirirsa bugunumuze tek damla enerjimiz kalmaz. Halbuki gecmisten ve gelecekten daha cok simdi enerjiye ihtiyacimiz var. Ne etmeli, keskemsi hadiselerden sonuc cikarmali, ders almali ve onlari olduklari yerde kalmasina musaade etmeliyiz. O zaman keskelerden kurtulmak icin uygun bir cozumu bulmus oluruz.